Over MINIMALIST MILLENNIAL

''Geboren in 1991 groeide ik op in jaren van toenemende welvaart. In diezelfde jaren groeide gelijktijdig een ongemakkelijkheid over diezelfde welvaart. Het besef ontstond dat er grenzen zijn aan vooruitgang en groei, dat er maar één aarde is en dat onze luxe leefstijl gefaciliteerd wordt door ongelijkheid. Terwijl ik ouder wordt dringt dit beeld zich steeds dwingender aan me op. Tegelijkertijd leer ik dat de wereld aan m'n voeten ligt, dat vliegen naar de andere kant van Europa goedkoper is dan een treinkaartje in Nederland, dat ik alles kan kiezen als ik er maar hard genoeg voor werk, dat ik hoog potentieel heb 'dat ik moet ontwikkelen' en ik elk jaar honderden euro's aan mode uit moet geven om erbij te horen. Groei is de norm''

Achteraf gezien is het niet heel gek dat ik hierin vastliep. Ik was 26 en het gevoel bekroop me dat ik 'mijn shit op orde' zou moeten hebben. Na een rationele analyse constateerde ik dat ik alles had voor een succesvol leven, tenminste... als je de maatschappij mag geloven. Ik had een stapel diploma's, een goede baan, een hip appartement, veel vrienden en nog veel meer. Toch was ik niet gelukkig. Het was nooit genoeg, ik wilde meer van alles. Er was immers meer in het leven. Toch?

Ik ging op zoektocht. Ik leerde dat ik niet de enige was met een mindset gericht op meer. Marktwerking en de daarbij horende hunkering naar groei is doorgedrongen in zo ongeveer alle facetten in onze levens. In het onderwijs leren we bijvoorbeeld hoe we ons 'potentieel' maximaal kunnen ontwikkelen en de aarde, en alles wat daarop leeft, is een resource geworden. Resources, die uitgeput kunnen raken: de bodem verschraalt, dieren sterven uit, olie raakt op en mensen krijgen een burnout. De alarmbellen gaan af. We zien ze allemaal rinkelen. Toch blijven we streven naar meer. We kopen en vliegen meer dan ooit tevoren en zijn drukker dan ooit. Filosoof Timothy Morton stelt dat dit komt omdat de problemen zo groot zijn dat we ze niet kunnen bevatten. Het is ontzettend wrang: we zijn niet alleen de drijvende kracht achter onze problemen, we zijn ons daar ook nog eens van bewust. 

Kijkend naar mijn eigen situatie constateerde ik dat ik geen haar beter was. Ondanks dat ik in mijn werk in de energiesector dagelijks praatte over duurzaamheid en rationeel wist dat rust belangrijk is voor welzijn en geluk, had ik deze waarden nauwelijks in mijn eigen leven geïntegreerd. In dezelfde periode leerde ik via een documentaire van The Minimalists over 'intentioneel leven', iets wat simpelweg het aanpassen van je korte-termijn handelen op je lange-termijn waarden is. Ik besloot dat ik het 'streven naar meer' wilde afleren en mijn ecologische footprint wilde verkleinen. Een jaar verder experimenteer ik dagelijks met minder en heb ik mezelf tot doel gesteld om ecopositieve impact te hebben op de aarde. Het is m'n hobby geworden. 

 

Die nieuwe hobby is waar mijn blog Minimalist Millennial over gaat. Ik schrijf het als online naslagwerk om mijn eigen zoektocht vast te leggen én te delen. Het deelt de boeken die ik lees, manieren om het streven naar minder en/of een duurzame leefstijl vorm te geven en natuurlijk mijn ervaringen met dit alles. Ik wil niks lelijks zeggen over alle spullen die je hebt gekocht of over alle dingen die ikzelf door de jaren heb vergaard. Het is niet mijn doel om af te geven op het materialisme of het kapitalisme. De focus op groei heeft ons lange tijd gediend en materialisme was het juiste idee in de daarvoor bestemde tijd. Tijden veranderen en ik ben op zoek om er iets anders voor in de plaats stellen.

Heb je tips, een idee dat ik niet mag missen, wil samenwerken of gewoon eens samen een kopje thee drinken? Neem dan contact met me op via het contactformulier!

Marlous van der Veen (Zwolle; 1991).

 

Ik vind de transitie van nu naar de nabije en verre toekomst prachtig. Hierin is het mijn doel om een uitdager te zijn, grenzen op te zoeken en vragen te stellen. Niet omdat ik niet wil en kan accepteren hoe het nu is, maar omdat ik wil bijdragen aan hoe het kan zijn. Dit doe ik op drie manieren:

  • Professioneel, als strateeg in de energiesector, waarin ik me richt op verduurzaming van ons bedrijf; 

  • Wetenschappelijk, door promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen; 

  • Persoonlijk, door duurzaam te experimenteren met minimalisme in onze een wereld van meer. 

Over de auteur