[ECO]  

Betrekking hebbend op de leefomgeving

[POSITIVISME]

Stroming binnen de filosofie die uitgaat van het 'positieve', dat wil zeggen van dat wat gegeven is, van het feitelijke.

 

 

 

Ecopositief leven, dat nam ik me voor.

Volgens Babette Porcelijn leef je dan binnen de draagkracht van onze aarde en zet je je in voor verduurzaming van de maatschappij. Kortom: je bouwt meer positieve impact op dan je negatieve impact op de aarde genereert. Door mijn werk in de duurzame sector dacht ik best goed bezig te zijn, maar dat viel vies tegen. Op mijn werk was ik dan wel bezig met een duurzame wereld, maar zelf leefde ik als een gemiddelde Nederlander. Waarom dat zo'n issue is? Het blijkt dat de gemiddelde persoon in ons land leeft alsof we bijna vier aardes hebben. Laat dat even op je inzinken: VIER aardes!

 

Het verduurzamen van mijn persoonlijke leven werd daarom prioriteit. Hoe? Daarvoor gebruikte ik de inzichten uit 'De Verborgen Impact', het boek van Babette Porcelijn. Ze heeft een impact top tien opgesteld en via haar tool kun je zelf meteen in kaart brengen waar jouw persoonlijke impacts zitten (mijn scores: twee jaar geleden scoorde ik zo'n 3,4 aardes, een jaar geleden 2,8 en momenteel 2,4). Duurzaam leven lijkt soms veel en ingewikkeld, terwijl het in de praktijk eigenlijk heel simpel en makkelijk kan zijn. Wel moet je af en toe even door de zure appel heen bijten, daar wil ik eerlijk over zijn. Berichtgeving over duurzaamheid is voor mij zo'n zure appel: het geeft enerzijds veel inzicht in het wáárom van mijn pogingen om m'n footprint te verkleinen, maar het werkt vaak ook negatief: sommige verhalen zijn gewoonweg niet mooi. Tegelijkertijd heb je als consument de macht om te laten zien dat je het anders wilt, dat het anders moet én dat het anders kan. Die zoektocht kun je zo leuk maken als je zelf wilt, duurzaam en plezier hoeven immers niet tegenstrijdig te zijn.

 

Mijn zoektocht naar duurzame keuzes vind je op deze pagina, waar ik per thema informatie, inzichten en concrete voorbeelden verzamel in het oerwoud van verwarrende en soms tegenstrijdige informatie. Geloof me, ik doe ook niet alles goed. Toch merk ik dat de informatie die ik op deze pagina verzamel helpt om anders te denken en te handelen. Ik hoop dat het jou kan helpen en inspireren. Tips of aanvullingen? Let me know via het contactformulier!

ETEN & DRINKEN
Good food, good mood
SPULLEN
Less stuff, more life
WONEN
No place like home
VERVOER
#wanderlust