Vaak als ik de controle verlies of dingen uit handen geef, gebeuren er goede dingen. Toch is dat lastig. Ik denk namelijk dat ik best wel vaak geen controle heb, bijvoorbeeld omdat ik niet zo'n planner ben. Maar toch wil ik dan in mijn hoofd in control blijven, met piekeren en een vol hoofd als gevolg. Dat leidt ertoe dat ik niet znel klaar ben: eerst moet nog allerlei taakjes van het takenlijstje in m'n hoofd afstrepen, dat met elke taak die ik afstreep weer wordt aangevuld met een nieuwe. 

Interessant is dat het hebben van controle echt iets is van nu. Vroeger had je minder te zeggen over bijvoorbeeld je beroep (werd toegeschreven aan een hogere macht), terwijl je nu schijnlijk zelf de touwtjes in handen hebt. Dus is het aan ons om voldoende stappen te zetten, te zorgen dat we iets voorstellen en dat geeft je verantwoordelijkheid om dat ook daadwerkelijk te doen. Maar dat is lastig, want you can't have it al. We willen rust, die we pas vinden als alles af is, terwijl we leven in een tijd dat je simpelweg nooit alles af kunt hebben.

 

Ik wil graag overzicht hebben, weten waar ik aan toe ben en die lijstjes in m'n hoofd geven me een gevoel van schijnzekerheid. Het hebben van controle insinueert dat je kunt bepalen of je gelukkig bent, dat je kunt bepalen wat andere mensen van jou en je prestaties vinden. En eerlijk is eerlijk, een beetje controle is goed en je bereikt er ook dingen mee in het leven. Wel is het fijn als je de controle los kunt laten op die momenten dat je het niet nodig hebt. Soms kan het genoeg zijn om op te merken dat je in controle-modus staat en wilt switchen naar overgave-modus. Ook kan het helpen om te zoeken naar plezier. Waar werd je vroeger blij van? Plezier geeft meer contact met jezelf, je eigen lijf en je eigen behoeften. Focus op datgeen waar je energie van krijgt en je zult vanzelf wat losser in het leven staan. 

Vragen:

  • Op welke gebieden houd jij graag controle?

  • Wat zou er kunnen gebeuren als je iets meer probeert los te laten (zowel positief als negatief)?

  • Bij welke dingen denk je: als ik het niet doe gebeurt het niet?

  • Probeer die dingen eens niet te doen, schrijf daarna op hoe dat uitpakte

  • Hier werd ik vroeger altijd blij van:

  • Wat zou voor jou nou echt een fijne ochtend/middag/avond zijn?

  • Is er een museum waar je graag naartoe zou willen? Welke boekenwinkels zou je graag een paar uur rondstruinen? Is er iets anders wat je alleen zou kunnen doen, zoals een workshop, theatervoorstelling of lezing?

  • Prik een datum

Boek: dit boek redt je leven van AM Homes

Loslaten - Jan Wolter Bijleveld.