NEED MORE SPACE?

OWN LESS STUFF.

Geen gedoe meer in je kledingkast,

stappen naar jouw capsule wardrobe.

Scroll Down

Minimalisme gaat over het leven van een betekenisvol leven. Het kent in feite twee stappen: (1) stel vast wat jij belangrijk vindt en (2) elimineer de rest. Dit klinkt in theorie vrij overzichtelijk, maar nu ik het toe probeer te passen in mijn dagelijkse leven loop ik regelmatig tegen wat pittige dilemma’s aan. M'n kledingkast is er zo eentje. Mijn kledingkast is door mijn recente inspanningen om te ontspullen al flink geslonken, maar minimalistisch of duurzaam valt het nog niet bepaald te noemen. De centrale vraag: wat is het alternatief?

 

Het simpele -en flauwe- antwoord dat vriendlief hierop gaf is uiterst straightforward: ‘’Doe de helft van je kledingkast in een vuilniszak en doneer het aan een goed doel, doei kleding, hallo ruimte.’’ Echter, dat vind mijn (modieuze) minimalistenhart iets te spannend. Ik vind het namelijk wel belangrijk dat ik voldoende verschillende setjes kleding over te houden die ik zowel zakelijk als privé graag wil dragen. Ook merk ik dat ik moeite heb met het loslaten van kleding die ‘nog niet afgeschreven’ is. De kledingstukken die me niet meer passen of die versleten zijn heb ik onlangs al gedoneerd voor hergebruik of recycling en zoals ik het zie zijn de items die nu nog in m’n kast hangen nog netjes, passend en van prima kwaliteit.   

 

Toch zijn dit niet genoeg redenen om het onderwerp ‘kledingkast’ dan maar van m’n minimalistische wensenlijstje te schrappen. Eén van de redenen dat ik minimalisme zo interessant vind, is dat het me focus geeft. Die focus word ik blij van. Als ik voor m’n kledingkast sta voel ik me niet blij. Dat komt omdat er geen focus is. Mijn kledingkast is een allegaartje: de afzonderlijke items vind ik mooi, maar ze passen lang niet allemaal even goed bij elkaar en ondanks de hoeveelheid items heb ik toch vaak het gevoel dat ik niks heb om aan te trekken. Steeds vaker lees ik over de ‘capsule wardrobe’, die dit soort issues verleden tijd zou maken. De grote vraag is: wat is het nu eigenlijk?

Capsule Wardrobe

Het blijkt dat er allerlei definities van een capsule wardrobe in omloop zijn, maar ze hebben allemaal gemeen dat je ongeveer dertig kledingstukken bezig die goed bij elkaar passen, zodat ze onderling goed te combineren zijn. Sommige mensen wisselen (een deel van) die dertig items per seizoen om voor andere seizoensgebonden items. Hun kast bevat dus telkens ongeveer dertig items, terwijl ze eventuele extra (seizoensgebonden) kleding bewaren buiten het zicht.

 

Vooral dat laatste, het bewaren, bevalt me wel op dit punt. Ik ben groot voorstander van loslaten, maar het is natuurlijk niet bepaald duurzaam om elk seizoen opnieuw een jas te kopen omdat je de jas van vorig jaar weg hebt gedaan. Duurzame mode betekent voor mij niet alleen het kopen van duurzame merken, het betekent vooral het niet kopen van items. Het meest duurzame kledingstuk is immers het niet-geproduceerde kledingstuk. Met deze gedachte in het achterhoofd ga ik dus aan de slag: ik ga het gewoon doen, zo’n capsule wardrobe!

 

Na een uur voor m’n kast te hebben doorgebracht, wat kleding op stapeltjes gelegd te hebben en vervolgens weer terug te hangen in de kast, constateer ik dat ik niet echt weet waar ik moet beginnen. Hoe bepaal je nu welke items ‘goed genoeg’ zijn voor in de wardrobe? En hoeveel shirts heb je eigenlijk nodig ten opzichte van broeken? En wat nu als het weer ineens omslaat? Gelukkig biedt het Internet de uitkomst: er blijken allerlei bloggers te zijn (kijk bijvoorbeeld eens op de website van Growthinkers, Project333 of Naoki) die de overstap al hebben gemaakt naar een compactere kledingkast.Mijn richtlijn om aan de slag te gaan voor m’n najaarscollectie: vijf paar schoenen, zes broeken, twee rokken, zeven shirts of tops, drie blouses, vier jurken, twee jassen en vier colberts/vesten. 

Aan de slag!

Ondanks de argumenten waarmee ik mezelf had overtuigd om aan de slag te gaan, duurde het toch nog even voor ik van mijn voornemen een actie maakte. Waarom? Omdat ik dacht dat het behoorlijk veel tijd zou kosten om de kledingstukken te selecteren én ik het een lastig idee vond om kledingstukken weg te doen die ik nog in goede staat zijn. In wat minder mooie woorden: ik had last van uitstelgedrag en bleef hangen in redenen om het niet te doen. Daarom besloot ik het samenstellen van de capsule in stappen te doen en mezelf een tijdslimiet op te leggen. Het stappenplan dat ik hiervoor heb gebruikt én hoeveel tijd het me uiteindelijk heeft gekost lees je hier.

STAP 1: Bepaal je doel en je tijdslimiet (10 minuten)

Gelukkig had ik al bedacht wat m'n doelstelling was, zie bovenstaand. Om te voorkomen dat ik in een soort eeuwige twijfelmodus blijf hangen stel ik mezelf een tijdslimiet: ik ga maximaal twee uur besteden aan het bereiken van m’n doel en in deze tijd wil ik de 33 items selecteren. Dat betekent dus dat ik nog niet in die tijd besloten hoef te hebben wat ik met de overgebleven items ga doen, dat haalt wat druk van de ketel.

STAP 2: Haal alle kleding uit je kast (10 minuten)

Ja je leest het goed, ik heb ALLE kleding uit m’n kast gehaald en vervolgens per categorie gesorteerd. Dus shirts, vesten, jasjes en blouses bij bovenstukken, broeken en rokken bij onderstukken en nog een overige categorie voor jurken en pakken. Het is uitermate verrassend om te zien hoeveel kleding je hebt als je dit doet. In het verleden heb ik al aardig geminimaliseerd, maar nu ik het op m’n bed zie liggen wordt pas echt duidelijk hoeveel het écht is. Ook hangt normaliter een deel van m’n kleding en ligt de rest op stapels, het samenvoegen geeft voldoende overzicht om met de volgende stap aan de slag te gaan.

STAP 3: Haal de seizoensitems van andere seizoenen eruit (10 minuten)

Want: najaarscollectie. Een korte broek is wellicht een essential in de zomer, maar met een temperatuur onder de twintig graden wat minder interessant. Deze stap deed me denken aan vroeger toen ik eigenlijk maar twee seizoenen kende: zomer en winter. Elk half jaar paste ik dan m’n kleren aan onder toeziend oog van m’n moeder en bepaalden we welke nog goed waren, welke we gingen doneren en welke nieuwe items nodig waren om de garderobe compleet te krijgen. Vroeger vond ik dat best wel suf, maar achteraf gezien: it makes total sense, thanks mum!

STAP 4: Kies per categorie je favoriete items en vul vervolgens aan (45 min)

Door m’n favorieten te kiezen had ik al de ‘maximale hoeveelheid’ van sommige categorieën: vier jurken, zes broeken, vier colberts/vesten en twee rokken. De kledingstukken die overbleven gingen dus op de dit-seizoen-ff-niet stapel. Vervolgens kon ik de blouses, tops en shirts zo kiezen dat deze veelzijdige setjes konden vormen met de al eerder gekozen kleding. Tot slot koos ik vijf paar schoenen en twee jassen en m’n herfstgarderobe was compleet!

Conclusies

En na minder dan twee uur (!) was daar het resultaat: 33 items in mijn kast die m’n nieuwe herfstgarderobe sturen. In plaats van een overvolle plank heb ik nu twee overzichtelijke stapeltjes en ook in het hang-gedeelte heb ik meer overzicht. Het opvallende was dat ik meteen over allerlei kledingcombinaties na begon te denken die ik normaliter niet maak. Minder kleding zorgt dus blijkbaar voor instant creativiteit.

Het enige wat resteert is een stapel met kleding die de capsule niet heeft gehaald. Een deel daarvan wil ik best afscheid van nemen, maar een ander deel heb ik geëlimineerd omdat ze niet bij het komende seizoen passen. Ondanks dat ik vóór het loslaten van spullen ben die je niet gebruikt, vind ik het ook zonde om goede en mooie kleding weg te doen die ik in een volgend seizoen weer wil dragen. Sinds ik namelijk weet hoe slecht kledingproductie eigenlijk is voor mens en milieu, heb ik het voornemen om de kleding die ik koop helemaal af te dragen.  De seizoensitems besluit ik daarom in een bewaarbak te doen tot over drie maanden weer aan de slag ga met m’n volgende capsule wardrobe. De rest ga ik doneren of verkopen.

Nu ik achteraf het proces beschouw, was het eigenlijk geen rocket science. Toch bleef ik er een beetje tegenaan hikken om het dan eindelijk écht te gaan doen. Dit stappenplan heeft me structuur geboden om toch door te zetten. Ik ben namelijk serieus nieuwsgierig welke voor- en nadelen zo’n capsule wardrobe met zich mee gaat brengen. Ik committeer me aan deze wardrobe voor de komende drie maanden (dus tot februari), daarna ga ik het evalueren en besluiten of dit voor mij werkt. I’ll keep you guys posted!