Het spirituele

Boven ons begrip

 

Zelfbewustheid

Zelfverwerkelijking

 

Kennis en begrip

 

Schoonheid, kunst en muziek

Respect en waardering door je omgeving

 

FYSIEK

SOCIAAL

MENTAAL

SPIRITUEEL

Behoefte aan affectie, liefde, warmte en genegenheid

 

Behoefte aan veiligheid,huisvesting en een veilige omgeving 

 

Fysiologische behoeften: lichaam, eten, drinken, voortplanten, ademen

 

''In de moeilijkheid ligt de mogelijkheid''

Albert Einstein

het spirituele (ongrijpbare dingen als je ziel en de onzichtbare hogere macht), het mentale (geest, intelligentie en gedachten), het emotionele (emoties, gevoelens en attitudes) en het lichamelijke (lichaam, gezondheid en energie).

Volgens de Amerikaanse onderzoekers Tony Schwarz en Jim Loehr is het fundamenteel om je energie te managen in plaats van je tijd wanneer je jouw doelen nastreeft. Immers, wat heb je aan een uur extra tijd als je aan het eind van de dag niet meer vooruit te branden bent?  Ze stellen dat er vier bronnen van energie zijn: spiritueel, mentaal, sociaal en fysiek. 

Deze vier vormen van energie kun je zien in een pyramide, waarin groei en ontwikkeling van onder naar boven loopt: van fysiek naar emotioneel naar mentaal en spiritueel. Verandering werkt omgekeerd: dit wordt van bovenaf in gang gezet. De grootste bron van zingeving is spirituele energie.

Indeling toelichting

De meesten van ons zijn fysiek en spiritueel ondertraint (onvoldoende inspanning) en mentaal en emotioneel vertraind (onvoldoende herstel). Het opbouwen van energiecapaciteit verloopt van onder naar boven. Fysieke energie gaat over heveelheid (veel -weinig), emotioneel over kwaliteit energie (negatief-positief), mentale over gerichtheid (algemeen/gericht en extern/intern) en spiritueel aan de hand van de kracht energie (zelf/anderen, extern/intern, positief/negatief).

 

Doel: barrieres verwijderen door het invoeren van positieve energieritueelen die op alle gebieden voor voldoende capaciteit zorgen.  

, levenkunst en figuur (Maslow versus Millennial Mysterie)